Boks Eldivenlerinin Kısa Tarihi

Farklı şekillerde olsa bile boks eldivenleri yaklaşık 3 bin yıldır insanoğlunun hayatında var. Eski Yunanlar ellerini korumak için deri şeritlerle bağlardı. Fakat bu antik boks eldivenlerinde modern boks eldivenlerindeki gibi dolgu maddesi bulunmazdı. Deri, boksörün yalnızca ellerini korurdu.

Antik Çağda Kullanılan Ağır Boks Eldivenleri

Çoğu insan boks eldivenlerinin sadece yumruktan korunmak için kullanıldığı yanlışına düşer. Halbuki, ellerdeki kemikler ufak ve kırılgandır. O yüzden boks eldivenleri aynı zamanda kendi ellerimizi korumak içindir.

Romalılar, Yunanlardan boks sporunu öğrendikten sonra bu sporu ne yazık ki ölüm-kalım mücadelesinin yapıldığı bir tür gladyatör oyununa dönüştürdüler. Onlar da, tıpkı önceden Yunanların yaptığı gibi deri şeritlerden imal edilmiş boks eldivenlerini kullanarak işe başladılar.

Fakat Romalılar öğrendiklerini kısa sürede geliştirmeye mahir insanlar olarak boks eldivenlerini de kendi “vahşi anlayışlarına” uygun bir hale getirmeyi başardı. Bunu, eldiven imalinde kullanılan deriyi daha da sertleştirip, şeritleri metal parçalarla birbirine dikerek yaptılar. Haliyle boks eldivenleri daha tehlikeli bir hal aldı ve boks müsabakalarının sonucunda kaybeden boksör ya aldığı ağır darbeler neticesinde hayatını kaybetti ya da kalıcı olarak sakatlandı.

Boks nedeniyle görülen böylesi ölümler Romalılar için dahi son derece vahşiceydi. İşte bundan dolayı, milattan önce 30 yılında boks sporu, Roma İmparatorluğu’nun tüm şehir ve bölgelerinde yasaklandı. Boksa karşı duyulan antipati o kadar kuvvetliydi ki yasak bütün Avrupa’da Romalılardan sonra 1500 sene daha devam etti.

Eldivensiz Müsabaka Yapan Boksörler

Modern boks eldivenlerinin icadına rağmen 1600 ve 1700’lerde eldivenler sadece antremanda kullanılmaktaydı. Resmi müsabakalar yine eldivensiz, çıplak ellerle yapılmaktaydı.

Boksörler bu eldivensiz boks müsabakalarında da hayatını kaybediyorlardı. Özellikle 1800’lerde benimsenen boks kural kitabında eldiven takma gibi bir zorunluluk bulunmuyordu. Boksörler de eldivensiz yumruklaşmalardan vazgeçmek konusunda son derece isteksizdi. Sonuç olarak, boks bu dönemde dünyanın dört bir yanında yeniden yasaklanan bir spor oldu ve bugün boks sporuna karşı mevcut olan bazı ön yargıların temeli yine bu dönemde atıldı.

Muhammed Ali

John Graham Chambers 1866’da Londra’da yayımladığı Queensbury Kuralları ile eldivensiz boks müsabakalarının ortadan kalkmasına öncü oldu. Kural kitabında boks sporuyla ilgili diğer düzenlemelerle beraber dolgu maddeli boks eldivenlerinin kullanılmasına da yer verildi. 1900’lere geldiğimizde Queensbury Kuralları dünyanın her yerinde benimseniyordu ve artık eldivensiz müsabaka yapılmıyordu.

1891 yılında düzenlenen son eldivensiz boks şampiyonasının galibi John L. Sullivan’ın, bir sonraki yıl yapılan eldivenli şampiyonada Jim Corbett’e kaybetmesi işin en ilginç yanı oldu. Çünkü, o sene yapılan şampiyonada Queensbury Kuralları uygulanıyordu ve boksörler dolgu malzemeli boks eldivenleri giyiyorlardı.

Günümüzde boks eldivenleri ağırlığına göre sınıflandırılıyor. Daha ağır eldivenler müsabakaya giren boksörler için daha güvenlidir. Bu, yalnızca ağır eldivenlerin daha fazla dolgu malzemesine sahip olmasından kaynaklanmıyor. Aynı zamanda, ağır eldivenlerle çıplak elle atılandan daha yavaş ve az sayıda yumruk atılabilmesinden kaynaklanıyor.

Doğru boks eldiveni seçimi hakkında tüm merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

Bu makale, Nafiz Başaran Boks Okulu tarafından hazırlanmıştır. Nafiza Başaran Boks Okulu’nda öğrencilerimiz, sınırlı sayıda ve özel olarak üretlilen Nafiz Başaran markalı boks eldivenlerini edinebilir.

Nafiz Başaran Boks Okulu’na kayıt olmak için bize 0 533 353 50 50 nolu telefondan hemen ulaşabilirsiniz!

boks okulu

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Randevu Al!