Boks kursuna kimler katılabilir, boks dersleri tehlikeli midir?

Boks sporunun tehlikeli bir spor olduğuna dair yanlış bir inanış vardır. Boks kurslarına katıldığınızda, boks hakkında teknik bilginin yanı sıra boksun insanlara olan faydasına da şahit olursunuz. Sert yumrukların, sağlam duruşun ve güçlü sporcuların başarılı olduğu boks, asla tehlikeli değildir. Savunma sporu olarak öğrenilmesi, fit olmak adına amatör ruhla da devam ettirilmesi mümkün olan boks, sevilen ve değer gören bir spordur.

Boks hakkında biraz teknik bilgi vermemiz gerekirse;

İlk bakışta boksun iki kişinin karşılıklı olarak birbirine üstünlük sağlamaya çalıştığı bir spor gibi gelir. Ancak temelde daha teknik vardır. Boks kurslarına başlarken belli bir takım şartlara sahip olmak gerekir, bunlar yaş ve kilo sınırlarıdır. Boks kurslarına başlamak için 48 kilo şartı aranmaktadır. Ayrıca 12 yaşını tamamlamış olmak da boks dersi almanız için gereklidir. Bu şartları oluşturmanız, boks çalışmalarına başlamanız için aranan şeylerdir. Bunun dışında, boks idmanlarına başlarken gerekli ekipmanları kullanmanız, antrenmanlarda sizi koruyacaktır. Yazımızın devamında boksun tehlikeli bir spor olmadığını anlatacağız, ancak öncesinde kimlerin boks yapabileceğinden bahsetmek isteriz.

Her ne kadar iki kişinin savaştığı bir spor gibi görünse de, teknik eğitim için kurslar gereklidir. Katıldığınız boks kursunda herkesi görebilirsiniz, spor yapmanın gerekliliğine inanan amatörleri ve boks lisansı almak isteyen sporcuları görebilirsiniz. Çocuklara boks çalışmaları yaptırırken onların asla bu çalışmalardan zarar görmeyeceklerini bilmelisiniz. Büyüklerle birlikte değil, kendi akranları ile birlikte ders gören çocukların profesyonel bir boksör olmaları için gerekli çalışmalara erken yaşlarda başlamış olurlar.

Boks kursuna kimler katılabilir, boks dersleri tehlikeli midir?

Boks kurslarına herkes katılabilir. Kendini boks konusunda geliştirmek isteyen ve buna vakit ayırmaya hazır olan herkesin boksa başlaması mümkündür. Boks, spor yapmak isteyen herkese kucak açmış olan bir spordur. Kadınlara boks kursu seçeneği ile kadınların da bu sporla tanışmasını destekleyen kurslar, Türkiye’de birçok yerde bulunabilir. Boks, günümüzde yaygınlaşan bir spor olarak dikkat çekmeyi başarıyor.

12 yaşını tamamlayan, sportif müsabakalarda başarılarını sergilemek isteyen boksörleri kapsamlı bir eğitim sürecine tabi tutan kurslar vücut formunuzu korumanız da yardımcı olmaktadır.

Boks kurslarındaki tehlikeden nasıl korunabiliriz? Gerçekten dersler tehlikeli mi geçiyor?

Boks çalışması sırasında antrenman kaskınızı takmanız istenir. Antrenman eldivenlerinizle birlikte zarar görmeniz engellenmiş olur. 12 yaşını tamamlayan herkes, boks karşılaşmalarında başarı elde etmek için yetkinlik kazanacakları kapsamlı bir eğitim döneminden geçerler. Beden formu kazanmak boks teknikleri öğrenmek için katılacağınız boks kurslarında asla zarar görmeden çalışabilirsiniz.

Profesyonel Boks Kursu Eğitimleri

Boks kursu neredeyse ülke genelinde her ilde yer almakta olup bu spor çok sayıda kişi tarafından ilgi görmektedir.

Boks sporu fiziksel egzersiz niteliğinde bir spor türüdür ve kendi içerisinde çeşitli tekniklere sahiptir. Spor için hakem gözetiminde iki boksör birbirlerine yumruk atarlar ve alıcı bölgeye vurdukları anda bir puan kazanırlar. Buna ek olarak bir puan silinen ya da uyarı alınan durumlar da vardır. Eldivenle avuç içerisine vurmak, belden aşağıya sırta ve kafanın arka kısmına vurmak, boksörün kendi etrafında dönmesi, bağırmak konuşmak ya da ses çıkarmak bu durumlar arasında yer alır. Boks dersi esnasında bunların her biri öğretilmekte olup eğer orta hakem boksörleri üç kez ikaz ederse bir ikaz alınır ve boksör puan siler.

Boks Nedir?

Yeni başlayanlar için boks dersi boksun ne olduğu, nasıl yapıldığı, tarihçesi gibi temel bilgiler eşliğinde başlamaktadır.  Dersin seviyesi zaman içerisinde ilerlemekte ve teknik bilgi kısmına geçilmektedir. Amatör boks müsabakalarında atlet ve şort giyilirken profesyonel boks müsabakalarında sadece şort giyilmektedir. Aynı zamanda amatör boksörlerin koruyucu başlık olan kask takmaları gerekir. Hem profesyonel hem de amatör boks müsabakasına girecekler ise kasık koruyucu ve dişlik kullanırlar. Kendi içerisinde bu gibi çeşitlere ayrılan boks sporunda bilinmesi gereken önemli detaylar vardır. Bu önlemler sayesinde spor daha sağlıklı şekilde devam etmektedir.

Boks Müsabakaları

Boks müsabakaları boks ringinde yapılmakta olup bu amaçla Professional boks ringi kiralama hizmetinden yararlanılır. Spor için kullanılan ring kare şeklinde olup etrafı dört sıra ip ile çevrilir. İplerin arasında 40 cm boşluk bulunması zorunlu olup ring dört köşeye sahiptir. Köşeler kendi içerisinde mavi, kırmızı ve tarafsız köşe olmak üzere çeşitlere ayrılır. Kullanılacak ringin büyüklüğü amatör ve profesyonel boksörlere göre değişmektedir. Buna göre profesyonel ring 5 metrekare, amatör boksta ise 6 metrekare şeklinde olmalıdır. Ayrıca boks sporu kapsamında düzenlenen maçlarda her iki sporcunun da aynı kilo ve siklette olması şartı vardır.

Boks Sporunda Kurallar Nelerdir?

Boks dersi genellikler kuralların anlatımına yönelik verilir ve böylece sporun daha verimli geçmesi sağlanır. Amatör boks karşılaşmalarında büyükler kategorisinde üç dakikadan 3 raunt vardır. Profesyonel boks hocası kabiliyetinde olan karşılaşmalarda ise 3 dakikalık on iki raunt oynanmaktadır. Bu müsabakaların her birinde kuraldışı durumlar ayrı ayrı belirtilmiş olup bunlara dikkat edilmesi gerekir. Bir elle vurup diğer elle rakibi tutmak, belden aşağıya vurmak, rakip kalkıyorken ya da yerdeyken vurmak, enseye vurmak, omuz, diz ya da kafa ile vurmak, rakibin sırtına vurmak, avuç içi vurmak, konuşmak veya bağırmak, arkayı dönmek kuraldışı durumlar arasında yer alır.

Boks maçı başladığında hakem kuraldışı durumlarla ilgili olarak boksörleri ikaz etmekte ve maç orta hakem tarafından yönetilmektedir. Buna ek olarak maçta görev alan yan hakemler ise puanlama kısmı ile ilgilenir.

En İyi Boks Kursu Nasıl Olmalı?

En iyi boks kursu nasıl olmalı ya da hangi kurs seçilmeli diye araştırıldığında piyasada bu alanda hizmet veren çok sayıda kursun olduğu görülür. Boks sporu çok yönlü olarak çalışmayı gerektirdiğinden kursun buna imkan verir nitelikte olması gerekir. Bu kapsamda kursta kişinin kendi vücut ağırlığı ile yapacağı fizik ağırlık hareketleri, eşli çalışmalar, cross koşular, kondisyon ve koordinasyon hareketleri gibi antrenman programları uygulanır. Bu programlar alanında uzman ve deneyimli hocalar tarafından ve kişiye özel olacak şekilde planlanmalıdır. Aynı zamanda kurs içerisinde çalışmalar için gerekli olan tüm ekipmanlar bulunmalıdır. Alışılmışın dışında farklı hizmetler sunan boks kursları her zaman daha fazla ilgi görmektedir.

Boks Antrenmanı Nasıl Yapılır?

Boks antrenmanları kendi içerisinde çeşitli aşamalara ayrılmakta olup bunlar farklı tekniklerden meydana gelir. Buna göre antrenman içeriğinde şartlı boks, lapa, gölge boks, kum tornası, tenis topları ile çalışma, lastik çalışmalar, makarna ve lobut çalışmaları, hız topu çalışmaları, lastikli aparkat çalışmaları, istasyon çalışmaları gibi antrenmanlar yapılır. Buna ek olarak fiziksel gelişim için boks dersi içerisinde mendik kapmaca, soda şişesi dikmece, halat çekme ve top değiştirme gibi oyunlar oynanır. Bunlara ek olarak hem maç hem de derslerle ilgili teknik ve taktik aktarımı da yapılır. Sol sağ direğe karşı savunma ve atak hareketleri, üçlü dörtlü kombine yumruklarla vuruşlar, sakatlanma ve beslenme ile ilgili bilgiler de katılımcılara öğretilir.

Boks Kursuna Yazılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Özellikle son yıllarda boks kursuna olan ilgi daha da artmıştır. Bu nedenle boks kursu seçiminde daha dikkatli davranılmalıdır. Seçim evresinde sporu sadece maddi kazanç olarak gören yerlerden kaçınmak gerekir. Gidilecek olan kurs mutlaka işi bilen ve tecrübeli kişilerden meydana gelmelidir. Özellikle ders verecek olan antrenörün öğreticiliği ve becerisi son derece önemlidir. Bir kişi her konuda uzman olamayacağından boks alanında öne çıkan antrenörleri tercih etmek avantaj sağlayacaktır. Her işin bir uzmanı ve bileni olduğundan ona göre seçim yapılmalıdır. Aksi durum söz konusu olduğunda ciddi boyutlu sakatlanmalar ya da yaralanmalar meydana gelebilir.

Boks Sporunda Ayak Hareketleri Nasıl Olmalıdır?

Boks sporunda yeni başlayanların en çok dikkat etmeleri gereken konulardan biri ayaklardır. Rakibe yakınlık, yumruk mesafesini ayarlamak, yakın dövüş, ileri vuruş, yanlara vuruş pozisyonları gibi durumların hepsi ayaklarla alakalıdır. Hatta ayak hareketlerinin yumruk atmaktan daha önemli olduğu bile ifade edilir. Spor esnasında kroşe, aparkat ya da yumruk herkesin yapabileceği yumruklar olup burada önemli olan nokta rakibe vurabilmektir. Bunun için ayakların rakibe göre hareket etmesi gerekir.

Başlangıç aşamasında boksöre hangi elini ve ayağını aktif olarak kullandığı sorulur. Eğer boksör sağ elini kullanıyorsa bu durumda gard pozisyonu sol ayak ve sol el önde olacak şekilde alınır. Spor esnasında ayaklar omuz genişliğinde olacak şekilde açılır ve parmak uçları ileriye bakacak şekildedir.

Profesyonel Boks Okulu

Profesyonel ve alanında iyi olan boks okulunda spor için gerekli tüm malzemeler eksiksiz şekilde yer almaktadır. Boksa dair temel eğitimin verildiği okulda ders içerikleri kişinin durumuna göre farklılık gösterir. Temel eğitim verileceğinde öncelikle gard tespiti ve ayak duruşu dersleri verilir. Bunun ardından gövde duruşu, yumruk tutuşu, kafa konumu, sol direk vuruş tekniği, ayak ve kol konumu, sağ direkte omuz konumu egzersizleri, kollar gibi uygulamalar yapılır. Ayak ve gövde duruşu kırk beş derecelik açı ile olacak şekilde ayarlanır. Gövde gelebilecek yumruklara karşı en sağlam şekilde durmalı, savunma rahatça yapılabilmeli ve savrulma olmayacak şekilde pozisyon alınmalıdır.

Boks Dersi İp Atlama

Boks dersi ip atlama eğitimi spora yeni başlayan eğitimcilere verilmekte olup bu uygulama yaklaşık iki hafta içerisinde tamamlanır. İp atlama esnasında çift ayak kullanılmamaktadır. Sağ ve sol ayaklarla ayrı ayrı yapılacak ip atlama özellikle kondisyon için gerekli olan idmanlardan biri olarak bilinir. Üç dakikalık üç set halinde yapılan ip atlama için gerekli tüm taktikler eğitimci tarafından boksör adayına detaylıca anlatılır.

Boks kursuna kimler katılabilir, boks dersleri tehlikeli midir?” için bir yorum

  1. Hocam kafaya darbe hakkında bilgi almak istiyorum antreman maçına çıkmadan sadece boks antrenmanı yapılabilir mi yada kurs sahibine bunu belirtsek sadece antreman yapabilir miyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Randevu Al!